30 de septiembre de 2010

MATARÓ EN STAND-BY?


A Mataró, són les 9 del matí i la normalitat s’apodera de la situació. El trànsit, però, tendeix a ser menys dens que de normal.  És 29 de setembre de 2010, el dia que els sindicats varen escollir per convocar una vaga general per protestar en contra de la reforma laboral que portarà a terme el govern central de Rodríguez Zapatero. Una reforma controvertida i mal vista pel sector obrer, que segons diuen, veuen com se’ls retallen drets. Ens trobem davant una nova llei que permet un acomiadament barat i una contractació laboral que ha d’incentivar l’ocupació. L’ocupació de la que parlen és precària i aquest fet permet als empresaris despedir grans quantitats de treballadors amb indemnitzacions molt inferiors a les que es podien adquirir fins ara.
Cap al centre de la ciutat la tranquil·litat ja no és tan absoluta. La coneguda Plaça Gran és oberta i les parades estan muntades com cada dia des de primera hora del matí. Cap novetat, com un dia normal. En canvi, a l’altra gran punt de comerç alimentari del centre de Mataró, al mercat de la Plaça de Cuba, la gent està esporuguida després que els piquets (un grup d’una trentena de persones) els hagin obligat a tancar. El seu pas per aquesta zona ha comportat el tancament d’algunes parades per por. Això sí, un cop han marxat,  moltes altres han reobert als seus clients. Una de les peixeteres ens comenta: “Ells no ho entenen, nosaltres tenim dret a treballar i no ens deixen fer-ho”. Malgrat tot, no hi ha hagut cap incident.
Botiguer traient la silicona d'un candau
I els petits comerços, què? Els piquets es dirigeixen cap allà amb la mateixa intenció que fa una estona: tancar els establiments perquè segueixin la vaga. Circulen pel carrer Santa Teresa on ja es pot observar com algunes botigues baixen les persianes abans que els piquets hi arribin. Al seu pas, deixen pintades que reclamen el seguiment de la vaga general amb el lema “per tu, per tots, vaga general”. A l’arribar a la plaça de Santa Anna, un desplegament policial decideix seguir-los fins al final del seu recorregut. La sorpresa la tenen alguns comerciants quan, a l’arribar als seus llocs de treball al Carrer Barcelona, veuen com els han introduït silicona als candaus durant la nit per tal que no poguessin obrir. Enfadats, reclamen el seu dret al treball i ens expliquen que potser es veuran obligats a tancar, ja sigui per por o bé per falta de clientela. Els piquets també aconsegueixen tancar la cooperativa Abacus i el supermercat Del Rio i des d’allà s’encaminen cap al barri de l’Havana. Allà, els mossos d’esquadra i els antiavalots escorcollen els piquets un per un fins que es desencadena una baralla, el resultat de la qual són set detinguts.
A l’altra punta de Mataró, just on se situa un altre punt neuràlgic del comerç, els piquets també s’hi han concentrat. S’han col·locat a les portes del centre comercial Mataró Parc i les han segellades a fi que no es pogués accedir al recinte. No s’han detectat incidents greus, però s’han sentit moltes discussion i crits entre els membres del sindicat CGT i els comerciants o ciutadans que s’hi aplegaven.
Canviant d’àmbit, la vaga general en el sector educatiu ha tingut un seguiment desigual en els centres primaris i secundaris. Escoles com l’Anxaneta no han fet vaga i la majoria d’alumnes han assistit a classe. En canvi, a l’Institut públic Miquel Biada, molt pocs alumnes han assistit a classe avui. Pel que fa al professorat,  ha estat, també, desigual. Podríem parlar des d’un 40% de professors que no han anat a treballar fins a gairebé la totalitat que sí que ho han fet en altres centres docents.
En els sectors que més s’ha notat la vaga han estat l’industrial i el dels transports. Tant Renfe Rodalies com Mataró Bus han treballa en serveis mínims (s’han complert). Així mateix, els polígons industrials s’han vist apoderats per la inactivitat. Tampoc han obert avui els concessionaris de cotxes que hi ha a la ciutat (Prades, Citroën o Nissan).
Manifestants a la plaça de Santa Anna
Per últim, cal destacar que a dos quarts d’una del migdia s’ha aplegat una quantitat de gent força reduïda a la plaça Santa Anna. En aquest moment s’han llegit diferents parlaments reivindicant els drets dels treballadors. Els afiliats a la CNT han destacat que els poderosos i els més rics són els que es beneficien de la producció. A més, han remarcat la precarització del món laboral i han reivindicat l’alliberament dels detinguts amb crits de “llibertat, detinguts!”. A l’acabar els parlaments dels altres sindicats com la CGT, han marxat cap al Cafè del Mar (davant l’oficina d’Hisenda) com a símbol de protesta.
En canvi, el sindicat de Comissions Obreres (CCOO) han repartit pamflets amb un text reivindicatiu, que entres altres aspectes, tractava aquest: [...] Que marxin les tropes espanyoles d’Afganistan! La reforma laboral que necessitem és aquella que prohibeixi els acomiadaments, que reparteixi l’ocupació amb la setmana de 35 hores sense reducció de salari i faciliti la distribució igualitària del treball domèstic i de cura[...]”.
En conclusió, podem assegurar que la vaga general ha tingut un seguiment desigual a Mataró, bo i que, sortosament, no hem de destacar cap incident notable.  
Furgonetes antiavalots després de les sis detencions a la plaça de l'Havana

La plaça Gran, amb les parades muntades
Una pintada reivindicant la vaga


Els piquets fent asseguts davant la cooperativa Abacus

23 de septiembre de 2010

BENVINGUTS/DES.


Us dono la benvinguda al nou blog que estrenem avui sota el títol Entendre un món de talla XXL.  Aquest blog pretén informar sobre tot el que succeeix al món. Hi podreu trobar des de ressenyes de llibres i treballs de l'assignatura Escriptura en Premsa com reportatges interessants, nous projectes, notícies de cinema o entrevistes, entre altres. 
Us convido a que el visiteu i el gaudiu.

Mireia.