20 de enero de 2011


Experts en comunicació afirmen que la investigació és “una caixa d’eines” per a fer un bon periodisme

Els entesos revindiquen la llibertat de la professió enfront d’uns mitjans cada dia més manipulats

Els experts en comunicació Pepe Rodríguez, professor de periodisme d’investigació de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Jaume Reixach, director i editor del diari El Triangle, van participar en unes jornades sobre investigació a la universitat, que varen culminar amb l’entrega dels premis Sabueso con método. Varen coincidir en la necessitat de fer investigació per retornar el prestigi que el periodisme es mereix, ja que vivim en una societat en la qual els mitjans de comunicació es veuen pressionats i obligats a “ometre dades”, tal com va dir Reixach.
El mateix Reixach va reconèixer que ell estima aquesta professió, però que actualment “el que surt en els mitjans és una mil·lèsima part de tota la porqueria que hi ha organitzada a nivell econòmic, financer i polític”. Per aquest motiu, el director de El Triangle exigeix rigor als periodistes perquè, segons deia, “no som empleats del poder, som professionals que ens devem a la nostra societat”.
La societat actual viu immersa en els mitjans de comunicació. Segons Rodríguez i Reixach, el periodisme d’investigació és el camí a seguir per trencar amb la tendència conformista dels comunicadors. En un moment de la seva exposició, Jaume Reixach va exclamar que “el combat dels periodistes ha de ser sempre contra la censura”, mentre es referia a la manipulació de la informació i al monopoli que exerceixen determinades empreses sobre els propis mitjans de comunicació.
Arribats a aquest punt, una altra experta, aquesta vegada detectiu privat, Elisenda Millena, va remarcar que un investigador només s’ha de posar límits quan parlem d’ètica. “Malgrat que és fàcil traspassar aquestes fronteres – deia Millena – s’han de treure a la llum informacions que ningú vol que es coneguin”.  La seva empresa, Método3, ha realitzat algunes de les millors investigacions dels últims temps, com la del cas Madeleine. En la mateixa línia, el professor de la Facultat va voler reiterar la importància de realitzar treballs que aportin continguts i coneixement a uns lectors cada vegada més passius. Tanmateix, va posar especial èmfasi en la necessitat de fer del periodisme d’investigació una eina per a “transformar la societat”.
La jornada va comptar també amb la participació del redactor de El Periódico, Antonio Baquero, periodista d’investigació que ha analitzat temes tan transcendentals com la immigració i els fenòmens migratoris massius. Baquero va destacar la importància de les fonts en el treball periodístic i va posar l’accent en la feina de carrer que han de realitzar els professionals. Endemés, Pepe Rodríguez va afegir que és vital la configuració d’unes bones fonts d’informació a fi de poder documentar els reportatges i demostrar la veracitat d’uns textos que, d’altra banda, poden comportar conseqüències legals.
Método3, juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona van fer entrega dels premis Sabueso con método, que van guardonar la investigació portada a terme per tres ex-alumnes, avui ja periodistes sota el títol Amposta, el pacte no escrit. Aquest treball desemmascarava un cas de corrupció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario